{ "title": "Albino Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Albino-Hastaligi-52.jpg", "date": "19.01.2024 16:59:31", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Albino Hastalığı, Albinizm olarak da bilenen albino hastalığı genetik bir rahatsızlıktır. Albino hastalığı deriye renk veren pigmentlerin işlevini yerine getirememesi sonucu meydana gelmektedir. Alboni hastalığı vücudun renklenmesini sağlayan melanin pigmentlerinin azlığı ya da yokluğu sonucunda oluşur. Melanin pigmenti hipofiz bezinden salgılanır deriye, saca, sakala ve göze renk verir. Albino hastalığı ile ilgili net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Albino hastalığı ile ilgili kafa karıştıran bir konu da albino hastalığının deri kanserine neden olup olmadığıdır. Albino hastalığı direk olarak deri kanserinin nedeni değildir. Fakat deri de renk olmamasından dolayı deri zararlı ışınları direk olarak emmektedir. Yanı zarar ışınlar kolay bir şekilde deri altına ulaşabilmektedir. Bu da deri kanseri riskini artırmaktadır. Albino hastalarının bu riski azaltmak için güneşli günlerde çok fazla dışarı çıkmamaya ya da çıkarken mutlaka güneş koruyucu kremler kullanmaları gerekmektedir. Bunların yanı sıra güneşten korunmak için şapka kullanmaları da önerilir.

Albino Nasıl Teşhis Edilir?

Genetik bir rahatsızlık olan albino hastalığının teşhisi göz doktorları tarafından konulmaktadır. Göz doktorunun teşhisinin yanı sıra kesin tanı için genetik testlerin eksiksiz bir biçimde yapılması gerekir. Türkiye'de albino hastalığının tanısını koymak amacıyla yapılan testler yeterli değildir. Bu nedenle bu testler genellikle yurt dışındaki laboratuvarlarla ilişki sağlanarak yapılmaktadır.

Albino Belirtileri Nelerdir?

Görüş Bozukluğu: Renk pigmentinin bulunmaması albino hastalarının görme derecelerini azaltmakta ve görme ile ilgili sorun yaşamalarına neden olmaktadır. Görme oranı albino hastaları arasında farklılık göstermektedir. Genel olarak albino hastalarının görme oranı %5-10 kadardır.

Açık renkli Deri: Derinin tamamında ya da bazı bölümlerde beyazlıkların bulunması. Bazı albino hastalarında beyaz kısımların gün geçtikçe yayıldığı görülmektedir.

Albinoluk Çeşitleri Nelerdir?

Oküler Albino: Oküler albino da ten rengi normalken gözde bir hassaslık söz konusudur. Göz ışığa karşı duyarlıdır ve görme oranı düşüktür. Görme düzeyinin düşük olması ile göz istemsiz olarak hareket etmektedir.

Okülokütanöz Albino: Albinonun bu çeşide gözün görme oranı düşerken aynı zamanda deri renginde değişme ve deri hassasiyeti de oluşur. Belli bir sürede güneş ışınlarına maruz kalan deri de kızarıklıklar oluşur. Albinonun bu çeşidinde kanser riski daha fazla yaşanır.

Albino ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

" } ] }