{ "title": "Alaca Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Alaca-Hastaligi-65.jpg", "date": "19.01.2024 04:08:31", "author": "Esin Irmak", "article": [ { "article": "Alaca hastalığının tıptaki adı 'Vitiligo'dur. Derinin dış kısmının renk kaybına uğramasıyla olan beyaz plaklarla seyreden bir deri hastalığıdır. Bu hastalığın oluşumunda önemli etkenlerden biri pigment kaybıdır. Melanosit hücreleri vücudumuzda deri üstünde pigment üretir ve deriye asıl rengini verir. Çeşitli nedenlerden dolayı, bu melanosit hücrelerinin tahrip olması sonucu pigmentler üretilemez. Bu durum pigment eksikliği sonucu deri üzerinde dağınık ve yamaya benzeyen büyüklükleri belli olmayan beyaz lekelerin oluşmasına sebep olur. Bu lekeler farklı büyüklüklerde olabilir. Bedende bu hastalıktan en çok eller, kollar, bacaklar ve yüz etkilenir. Genital kısımda da görülme olasılığı yüksektir. Kalıtsal sebeplerin de bu hastalığın oluşumunda tesiri vardır.

Alaca hastalığı belirtileri; Alaca hastalığının meydana gelmesinde ya da daha da şiddetlenmesine neden olan bazı durumlar vardır. Güneş yanıkları ve stres bu durumlara örnek olarak verilebilir. Kalıtsal etkilerden söz edildiğinde aile içinde bu hastalığın olması önemli bir risk faktörüdür. Alaca hastalığının en önemli belirtisi deride oluşan yamaya benzeyen beyaz lekelerdir. Bu lekelerin rengi sür beyazına benzer. Bazı durumlardan cildin tamamı beyaz olmaktadır. Alaca hastalığı koyu tenli kişilerde rahatça fark edilebilirken açık tenli kişilerde de bronzlaşma sonucu daha çok fark edilmeye başlar. Alaca hastalığının seyri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Lekelerin olduğu bölgelerde bazı esmerliklerin görülmesi o bölgede hala bir miktar pigment olmasından dolayıdır. Alaca hastalığı olan kişilerde pigment kaybı hastalık ortaya çıktıktan kısa bir zaman sonra durmaktadır. Ancak daha sonra bu pigment kaybı devam edebilmektedir. Bu hastalık ortalama 100 kişiden 1 ya da 2'sinde görülen bir hastalıktır.

Alaca hastalığı tedavi yolları; Uygulanan tedavilerde en kesin amaç melanosit hücrelerin normale dönmesini sağlamaktır. Bunun için doktorların önerdiği bazı ilaç ve kremlerin kullanılması gerekir. Bunun yanında son dönemlerde en etkili yöntem bölgesel ultraviyole ışık tedavi yöntemidir. Bu yöntemle bedenin diğer kısımlarında oluşabilecek yan etkilerin en aza indirilmesi amaçlanır. En az 10 seansta bu rahasızlığa çözüm alınabilmektedir. Bu seanslar hastaların günlük yaşamlarını etkilemez. Ancak bu tedavi yöntemi yüze uygulandığında çeşitli yan etkilere karşı dikkat edilmesi gerekir.

Alaca hastalarının güneşe dikkat etmesi gerekir. Güneşe çıkarken yüksek koruyucu sağlayan kremler kullanılmalıdır. Çünkü alaca hastalığı bireylerin güneşe karşı savunma mekanizmasını zayıf bırakır.
" } ] }