{ "title": "Ala Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Ala-Hastaligi-28.jpg", "date": "21.01.2024 06:39:32", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "Ala Hastalığı, Halk arasında daha çok ala hastalığı ismi ile bilinen deri hastalığının bilimsel ismi ise vitiligo hastalığıdır. Bu hastalığın görülme sebebi, deriye renk verme görevi olan pigmentlerin bu görevini yeteri kadar yapamaması sebebi ile ya da zarar görmesinden dolayıdır. Vitiligo ya da halk dilinde ala hastalığının belli bir yaş sınırı olmamakla birlikte daha çok 10-30 yaşın arasında yer alan kişilerde görülmektedir.

Ala hastalığında derinin birçok kısmında oval şekilde rengi beyaz olan, sınırları keskin lekeler meydana gelmektedir. Bu hastalığın hangi sebeple meydana geldiği günümüzde henüz bilinmemektedir. Bunun yanı sıra bazı uzmanlara göre bu hastalığın çıkış sebebi cildin rengini veren pigmentlerde hasar meydana gelmesi ya da genetik sebeplerdir. Ala hastalığı aile içerisinde birden fazla görülebilmektedir ve bulaşıcı bir hastalık değildir. Ala hastalığı toplum içerisinde 0,5-2 görülme oranına sahiptir ve bu hastalığı olan ailelerde bazen bütün kardeşlerde bu hastalık görülmektedir.

Ala Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında ala hastalığı olarak bilinen vitiligo hastalığı iç organlardaki bir durum sebebi ile meydana gelmemektedir ve iç organlarda bir hasar oluşmasına da sebep olmamaktadır. Bunun yanı sıra, ala hastalığını belirtileri ile tiroit hastalıklarının belirtileri birbirine çok benzemektedir. Bu sebeple de ala hastalarının tiroit tetkikleri yaptırmaları olası bir tehlike için önlem olabilmektedir.

Günümüzde ala hastalığının meydana gelmesine sebep olan kesin bir bulgu tıp dünyasında bulunabilmiş değildir. Bunun yanı sıra hastalığın kendiliğinden artış göstermesi ya da kendiliğinden azalması mümkündür. Ala hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemler başarılı sonuçlar doğurabilmektedir ancak bu sonuçlar hastaya göre değişebilmektedir. Ala hastalığını tetikleyen önemli bir sebep strestir ve bu sebeple de ala hastalarının üzüntü ve stresten mümkün olduğunca kaçınmaları gerekmektedir.

Ala Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ala hastalığının tedavisinde asıl amaç hasarlı olan hücrelerin hasar görmesini durdurmak ve renk kaybını en aza indirerek bu hücrelerin çoğalmasına engel olmaktır. Ala hastalığının tedavi yöntemi de hastaya göre (Yaşına, derisine, hastalığın hangi bölgede meydana geldiğine vs.) farklılık göstermektedir. Uzmanlara göre bu hastalığın tedavisi 3-6 ay arası bir zaman diliminde sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte, tedavinin etkisini daha iyi gösterebilmesi ve hastalığın ilerlememesi için hastanın güneş ışınlarından mümkün olduğunca uzak durması gerekmektedir. Ala hastalığı cilt üzerinde hiçbir belirti yokken birdenbire meydana gelebilmekte ve yayılarak ilerlemektedir. Kalıtsal bir hastalık olan ala hastalığında en başarılı sonuçlar veren tedavi yöntemi UVB tedavileri olmaktadır. Özel ışık kabinlerinde uygulana bu tedavi yönteminde hastalığın bulunduğu yer hedef alınmakta ve bu bölgeye ışık tedavisi uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra bu hastalığın tedavi sürecinde çoğunlukla oral olarak alınan ve derinin rengini değiştiren ilaçlar kullanılmaktadır.

Ala hastalığının tedavi süresi 2 ay ile 2 yıl arasında değişmektedir. Bu sürenin uzunluğu ya da kısalığı derideki hasara ve tedaviye verilen cevaba göre değişebilmekte ve hastalığın sonunda çoğu hasta eski sağlığına tamamen dönebilmektedir. Uzmanlara göre bu hastalığın meydana gelmesindeki en önemli sebep strestir ve bu sebeple tamamen iyileşen hastaların aşırı stres altına girmeleri halinde ala hastalığının tekrarlaması durumu söz konusu olabilmektedir. Hastaların tedavi süresince psikolojik tedavi de görmeleri gerekmektedir. Böylece hastalığın tedavi süresi de daha kısa olabilmektedir.

Ala hastalığından bitkisel yöntemler ile de kurtulmak mümkündür. Ancak bu tedavinin bir dermatolog gözetiminde yapılması ve ağızdan olmaması gerekmektedir. Aksi halde hastalığın daha da artması söz konusu olabilmektedir.
" } ] }