{ "title": "Akdeniz Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Akdeniz-Hastaligi-26.jpg", "date": "21.01.2024 01:29:32", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Akdeniz hastalığı; karın veya göğüs ağrısı, eklem ağrısı ve şişlik ile sürekli tekrarlayan ateşlenme ile kalıtsal bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık çoğunlukla Akdeniz ve Ortadoğu kökenlileri, Türkler, Araplar ve Ermenileri etkilemektedir. Dünyanın diğer bölgelerinde seyrek olarak görülmektedir. Rahatsızlık hastaların yüzde 90 gibi büyük bir oranında 20 yaşından önce başlamaktadır. Akdeniz hastalığı, erkeklerde, bayanlardan daha fazla görülmektedir.

Akdeniz hastalığının belirtileri nelerdir?

Rahatsızlığın en önemli belirtileri arasında karın, göğüs ve eklem ağrıları ile sürekli tekrarlayan ateş olmaktadır. Fakat karın ağrısı en sık olan belirtidir. Çoğunlukla çocuklar karın ağrısı ve ateş gibi belirli bir atak tipinden yakınmaktadır. Ancak bazı hastalar ise değişik atak tipleri geçirebilirler. Örnek olarak; karın ağrısı ve göğüs ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı gibi. Bu ataklar bir veya 4 gün sürebilmektedir ve rahatsızlık daha sonra kendi kendine geçmektedir. Fakat bazı ataklar o kadar şiddetli ağrılar olur ki hasta veya ailesi tıbbi yardım istemektedir. Karın ağrısı süresi boyunca çocukta kabızlık şikâyeti olmaktadır, fakat atak geçtikten sonra normale dönmektedir. Çocuğun bir atakta ateşi çok fazla çıkar, diğer bir atakta ise hafif ateşi olabilmektedir. Eklem ataklarında ise yalnızca bir eklem etkilenmektedir. Çoğunlukla ayak bileği veya diz etkilenmektedir. Diz ve ayak bileği çok şiş ve ağrılı olabilmektedir, hatta hasta yürüyemez hale gelir. Bu durumda Akdeniz hastalığının iyileşme süresi bir haftaya kadar uzayabilmektedir. Tedavi edilmemiş Akdeniz hastalığında, böbrek, bağırsaklar, deri, kalp gibi bazı organlarda fonksiyon kaybı meydana gelebilmektedir.

Akdeniz hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Hasta en az üç atak geçirdikten sonra Akdeniz hastalığını düşünmek gerekir. Ayrıca rahatsız olan kişi çocuksa ebeveynlerden önceki atakların tanımları istenir. Daha sonra hasta yakın takibe alınarak bazı tetkik ve araştırmalar Uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.

Uygulanacak tedavi hastada yalnız atakları kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda amiloidoz riskini de ortan kaldırmaktadır. Amiloid, böbrek, kalp, bağırsaklar gibi bazı organlarda depolanan ve böbreklerde fonksiyon kaybına sebep olan bir proteindir. Bu yüzden hastaya verilen ilaçların her gün önerilen dozda verilmesi çok önemlidir. Hatta yaşam için önemli olduğunun tekrar tekrar doktor tarafından anlatılması gerekir. Verilen ilaçların dozları doktora danışılmadan değiştirilmemesi gerekir. Atak sırasında kolşisin dozlarının arttırılması ağrıları ve şiddetini azaltmayacaktır. Bu durumda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Her çocukta Akdeniz hastalığı aynı özellikler taşımamaktadır. Her çocukta rahatsızlığın şiddeti, süresi ve tipi farklıdır. Ömür boyu sürecek koruyucu bir tedavidir. Çocukların hayatları boyunca ilaç kullanmaları anne ve babalar için oldukça zordur. Özellikle ilaç kullanımının yan etkileri için ebeveynler endişelenir. Kolşisin, çok düşük yan etkileri olan güvenli bir ilaçtır. En çok rastlanan yan etkisi ishaldir. Diğer yan etkiler arasında bulantı, kusma ve karın kasları krampları gelmektedir.
" } ] }