{ "title": "Akdeniz Ateşi Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Akdeniz-Atesi-Hastaligi-61.jpg", "date": "19.01.2024 01:12:23", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Akdeniz ateşi hastalığı, yaygın olarak görülen hastalıklar içerisinde yer alırken; ataklar halinde görülür. Bu hastalıkta kişide eklem ağrısı, yüksek ateş, karın ağrısı, göğüs bölümünde ağrılar ile ortaya çıkarken; kalıtsal olarak belirlenen hastalıklar arasında yer alır. Bazı kişilerde bu hastalıktaki ataklar 4 gün kadar devam eder. Atak son bulduğu zaman hastalık ile belirtiler de yok olur. Ataklar arasında herhangi bir belirti bulunmamaktadır. Bu hastalık kalıtsal olması sebebiyle anne veya babadan bulaşması halinde ortaya çıkar. Genellikle Akdeniz ülkelerinde görülür. Ayrıca belirli bölgelerde Yahudiler, Ermeniler, Araplarda da görülen hastalıklar içerisinde yer alır. Bizim ülkemizde ise genellikle Ege ve İç Anadolu'da görülen hastalıklar içerisinde yer alır. Bu hastalık 20 yaş öncesi çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar.

Akdeniz ateşi hastalığı belirtileri nelerdir?

Bu hastalığın belirtileri haftada birkaç defa gözlerinin ataklar ile ortaya çıkar. Kişide şiddetli ağrılar meydana gelir. Atak olduğu zaman kişi hareket edemezken; karın içerisinde iltihaplanma meydana gelebilir. Ayrıca bu hastalık Apandisit ile karıştırılırken; apandisitin olmasına da sebebiyet veren hastalıklar içerisinde yer alır. Atak ile kişide yüksek ateş gözlenir. Ateşin derecesi 40 dereceye kadar yükselirken; dikkate alınmaması halinde kişide havale geçirme gibi problemler meydana gelir. Akdeniz Ateşi hastalığının belirtilerinde kişinin diz ve ayak bileklerinde önemli ölçüde ağrılar gözlenir. Ağrılar ile kişide kızarıklık, şişlik ortaya çıkar. Ayrıca kişinin göğüs bölümünde önemli derecede ağrılar gözlenir. Akciğer bölgesinde şişlik ve iltihaplanma oluşur. Bu hastalık ile kişide nefes alıp verirken güçlük ve ağrının çoğalması, ayrıca vücuda bir şey batma şeklinde ağrı olması gözlenir. Bazı kişilerde ise ateş ile kusma, bulantı gibi belirtiler ortaya çıkar. Anne ve babada görülen Akdeniz Ateşi hastalığı çocuğun da bu hastalığa yakalanma riskini artırır. Bu hastalık ile çeşitli organlarda protein yapısında değişiklik gözlenir. Bu sebeple bazı organlarının görevini yerine getirmemesine sebebiyet verir. Damar hastalıklarına neden olur. Kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıkların oluşumuna sebebiyet verir. İlerlemiş durumlarında hayati tehlikeye sebebiyet verir. Ayrıca hamilelerde düşük yapmaya neden olur. Hamile olan kişilerde Akdeniz Ateşi hastalığı bulunuyor ise bebekte bu hastalığın olma ihtimali oldukça yüksektir. Bazı gebelerde ise bebeğin sakatlığına sebebiyet verir.

Akdeniz ateşi hastalığı tanısı nasıl konulur?

Gen ile alakalı olan hastalık olması sebebiyle anne babada bulunuyor ise çocuğa da gerekli incelemelerin yapılması gerekir. Ayrıca hastada bulunan belirtilerin oluşumu ile doktor kontrolünde uygulanacak testler de Akdeniz Ateşi hastalığının tanısı konulur. Doktor bu hastalığın tanısını koyarken ailede bulunan Akdeniz Ateşi hastalığının olup olmadığını kontrol etmesi tanıda yardımcı olur. Genlerde bu problemin bulunduğunun bilgisinin alınması tanı koymada oldukça önemlidir. Ataklardan dolayı tanı konulması kolaylaşır. Akdeniz Ateşi hastalığının ilerlemiş olması ve yapılan idrar testi ile uygulanacak amiloidozis düzeyi ile bu hastalığın tanısı konulur.

Akdeniz Ateşi hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tanısının konulmasının ardından gerekli tedavi işlemleri uygulanır. Tedavi sürecinde ilaç tedavi uygulanır. Kolşişin isimli ilacın kullanımı ile kişide bulunan belirtilerinin azalması sağlanır. Diğer belirtilerin giderilmesinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Bu hastalığın etkilerini gidermede etkili olarak kullanılır. Ayrıca bu kullanılan ilaç amiloid hastalığının oluşmasını engelliler. Kullanılan ilaç tedavi hastalığın belirtileri geçse bile uygulanmalıdır. Düzenli kullanılacak ilaç ile Akdeniz Ateşi hastalığı tedavi edilir. Ancak bu hastalığın tedavisinde ilacın dozunun ayarlanması, aksatılmadan kullanılmasına devam edilmesi gerekir.
" } ] }