{ "title": "Akciğer Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Akciger-Hastaliklari-24.jpg", "date": "20.01.2024 00:25:25", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Akciğer Hastalıkları, Akciğerde görülenbaşlıca hastalıklar; astım, bronşit, göğüste su toplanması, nefes darlığı çekilmesi, kist hidatit, verem ve zatürredir. Akciğer hastalıkların içinde en çok görülenler astım ve Koah yani kronik obstruktif akciğer hastalığıdır. Akciğer hastalıkları yaşayan hastaların çoğu, solunum yoluna ait şikâyet ile hekime gitmektedir.

Astım

Astım, nefes borusunun daralması ve hastanın nefes alıp verme güçlüğü yaşamasıdır. Kimi insanlar kıl, toz, aspirin gibi nesnelere karşı alerjik tepki gösterir. Hassas olunan bu nesnelere maruz kalarak gelişen astım krizi, bazen ilk bulgu olarak görülebilmektedir. Astım hastalığında çok rastlanan durumlar;
Kronik ObstruktifAkciğer Hastalığı

Kronik bronşit veya müzmin bronşit gibi isimleri olan Koah; akciğerlerdeki hava kanallarının daralması sonucu, soluk alıp, verme esnasında hava akımının kısıtlı olması durumudur. Burada en mühim durum, akciğere giren ve çıkan hava, soluk daralmasına sebep olacak kadar kısıtlamasıdır. Bu hastalığı yaşayan hastalarda çok görülen şikâyetler şunlardır:
Akciğer HastalıklarıTedavileri

Koah tedavisinde başarı sağlamak için sigara içilmemesi, toz ve dumanlı ortamlardan uzak durulması ve düzenli ilaç kullanımı gerekir. Sigara terk edildiği zaman bronş ile hava keseciklerindeki hasar oluşum şiddeti yavaşlar. Kullanılan ilaçlar hastalığın ilerlemesini önlemez, ancak nefes darlığını azaltma amacıyla kullanılır. Koah için kullanılan İlaçlar farklı cihazın yardımıyla alınır. Bu şekilde, doğrudan solunum yoluna ulaştığından etkileri çok güçlüdür.

Koah hastalığı da dahil olarak ağır akciğer hastalığı olan hastalarda solunum yetmezliği halinde oksijen tedavisi yapılır. Koah hastalığı ağır olan hastaların devamlı şekilde, her gün en az 15 saat oksijen kullanır. Uzun süren oksijen tedavilerinde“oksijen konsantratörü” denilen, küçük komedin kadar olan cihazlar kullanılır. Bu cihaz oda havasından oksijen üreterek hastaya verir. Bu hastaların bundan ayrı olarak bazı ek önlemler alması da gerekir;
Akciğer HastalıklarındaKullanılan İlaçlar

Akciğer Hastalıklarında daralan bronşları genişleten ilaçlar akciğere giden hava boruları bronşlardaki kas spazmına bağlı olan daralmayı ortadan kaldırmakta kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar bronşları genişletip, daha fazla oksijen alımı sağlar. Bu ilaçlar akciğer hastalıklarından olan Astım ve Koah için uygulanır. Bronkodilatörlerin etkisi çoğunlukla 3-12 saat sürer. Nefes alıp verirken güçlük yaşayan hastalara kısa süre içinde büyük bir rahatlık kazandırır. Bu ilaçların yan etkileri arasında; kalp atımı sayısında yükseliş, titreme, çarpıntı, gözün kararması baş ağrısı görülebilir.

Astım ve Koah hastaları için tercih edilen diğer ilaçlar ise steroid tedavi ilaçlarıdır. Astım krizi esnasında oral veya intravenöz olarak uygulanan steroidler hayat kurtarıcıdır. Hastaların devam tedavilerinde soluk yolu ile verilen steroidler kullanılır. Solukla verilen steroidlerde, oral steroidlerde görülen yan etkiler görülmez. Bu direkt bronş mukozasında etki eder. Kana karışma olasılığı çok düşük miktardadır. Bunların yanı sıra hastalığın görülme tehlikesini azaltmak amacıyla, cihaz ile her nefes verildikten sonra mutlaka su ile gargara yapılmalıdır.
" } ] }