{ "title": "Adem Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/adem-hastaligi-5733.gif", "date": "20.01.2024 16:12:35", "author": "selenay altun", "article": [ { "article": "Adem hastalığı; insan gelişimini oldukça olumsuz etkileyen ve bununla beraber omuriliğin görevlerinin aksatılmasına neden olabilen bir tür hastalıktır. Aslında halk arasında adem hastalığı olarak bilinse de bilimsel adı akut dissemine ensefalomiyelit olarak da bilinir. Bağışıklık sistemi bizlerin yaşamımızı devam etmemize neden olan aynı zamanda kişinin diğer hastalıklara yakalanmadan kişiyi bu tür tehlikeli hastalıklardan uzak tutan bir sistemdir. Kısacası bedenimizin koruyucu diyebiliriz. Ancak bazı yanlış aşılamalar sonucu veya diğer çevresel faktörler sonucu bağışıklık sisteminin yanlış uyarılması da zaman zaman söz konusu olabilir. Adem hastalığı vücudumuzun en önemli organlarından biri olan beyin ve omuriliğin mikropsuz bir şekilde iltihaplanabilmesi durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Aslında birçok beyin hastalıkları bu sebeple ortaya çıksa da adem hastalığının mikropsuz bir iltihaba sahip olması diğer tüm beyin hastalıklarından bu durumu ayırt etmektedir.

Adem hastalığına yakalanan birçok kişi genellikle çocuk diyebileceğimiz yaş grubunda görülür. Ancak diğer yetişkin ve yaşlılarda da saydığımız etkenler sebebiyle bu hastalık görülebilir. Bağışıklık sistemi genellikle vücutta bir tehlike anında devreye giren bir hastalıktır. Adem hastalığında ise vücutta henüz bir tehlike yokken bağışıklık sistemi yanlış uyarılmasının sonucunda beyin ve omurilikte bir iltihaba sebebiyet vererek kişinin beynin de ve omuriliğinde bazı aksamaların meydana gelmesine neden olarak hem kişinin fiziksel sağlığını bozmakta ve bununla beraber akıl sağlığını da tehlikeye atabilen bir hastalıktır.

Adem Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Adem hastalığında oluşan iltihabın hangi beyin bölgesinde gerçekleştiğine göre belirtiler farklılık gösterebilir. Adem hastalığında kişilerin genel olarak yaşadığı belirtiler genellikle bu hastalığın kişide baş göstermesiyle beraber bir hafta içerisinde fark etmesine neden olur. Adem hastalığın ilk olarak yaşanılan en kuvvetli belirtilerinden biri kişinin sık sık hafıza kaybı veya bilinç kaybı yaşamasıdır. Dediğimiz gibi bunlar kısa süreli ataklardır. Ancak fark edilmediği takdirde kişi bu atakları daha uzun süre yaşamaya devam edecektir. Bir diğer belirtiler de diğer hastalıklarla çok benzeyen belirtilerdir. Kişi de sık sık baş ağrılarının oluşması ve bununla beraber kişi de yüksek dereceli ateşin başlaması aynı zamanda kişinin görme yetisinin yavaş yavaş kalitesinin düşmesi gibi. Bu belirtiler oldukça tehlikeli belirtilerdir. Eğer kişi bu süreç içerisinde tedavi olmaz ise dış dünya ile tamamen iletişim kuramaz hale gelmekte. Bu da bir nevi kişinin hayattan kopması demektir.
" } ] }